Proxima nr. 82

efterår 2005

Jules Verne

døde for 100 år siden, og det har Proxima valgt at markere på to måder. Dels bringer vi en artikel af Timothy Unwin, der diskuterer den generelle opfattelse af Verne som fremtidsrettet og fremskridts-venlig. Og dels bringer vi hele tre interviews med Verne, hvor han fortæller om sin måde at arbejde på, sit forhold til påstande om at han er profet - og sit forhold til H. G. Wells.

Palle Juul Holm

er en af dansk sf-kritiks grand old men og har beskæftiget sig med genren i mere end 30 år. Proxima gav ham frie hænder til at brokke sig, og det blev til en artikel, der kritiserer sf-genren for manglende fantasi: Hvorfor ligner fremmede verdener og andre arter i den grad hjemlige lokaliteter og mennesker?

Dansk science fiction bibliografi

En omfattende bibliografi over science fiction og tekster på science fiction udgivet på dansk i 2004. et første i en forhåbentlig lang række redskaber for den seriøse science fiction-forsker.

Nye danske noveller

Der skrives stadig sf-noveller i Danmark, selv om de har trange kår på det kommercielle bogmarked. I dette nummer bringer vi to nye noveller af danske forfattere, nemlig Vibeke Trokmars "Mensaskolen Duplex" og Glen Stihmøes "Roser og torne".

Desuden

tager Proximas vidende anmelderstab sig kærligt af bøger af bl.a. Jack London, Kim Stanley Robinson, Bruce Sterling, Ted Chiang, Terry Pratchett og Murray Leinster.