Proxima nr. 84

efterår 2006

Stephen King

afsluttede for et par år siden mammut-værket The Dark Tower, som Han havde arbejdet på i mere end tredive år. Proximas redaktør disku- terer værkets placering mellem science fiction og fantasy og det bud på en amerikansk mytologi, som King fremsætter i det.

Små grønne mænd

er en af science fiction-genrens faste ingredienser – så fast at den for længst er blevet til en kliché. Men hvor stammer egentlig den idé fra, at væsner fra andre verdener er grønne? Jean-Louis Trudel har forsket i motivet og har fundet overraskende spor.

Superhelte

ved vi alle sammen hvad er, ikke? Tjah, jo, det vil sige... hvis man prøver at opstille en stringent definition af en superhelte-historie kommer man hurtigt i vanskeligheder. Kevin Maroney diskuterer problemer ud fra en sammenligning af tegneserien X-Men og Roger Zelaznys Amber-bøger.

En dansk sf-novelle

bliver der stadig skrevet i ny og næ. I dette nummer bringer vi en interes- sant lille tidsrejsehistorie af Stig W. Jørgensen.

Desuden

bringer vi en grundig nekrolog over Stanislaw Lem, og Proximas vidende anmelderstab tager sig kærligt af en lang række værker fra Danmark, USA og England, foruden faglitteratur om science fiction og et par bøger der er så specielle at de må rubriceres som “diverse”.