Proxima nr. 87

forår 2008

Anne McCaffrey

behøver ikke nærmere præsentation. Hun har skrevet science fiction og fantasy i fem årtier. Hun blev interviewet af den danske kender Lea Thume på den europæiske science fiction-kongres 2007.

Udplyndring af andre planeter

er et udbredt motiv i science fiction. Den franske ekspert Jean-Pierre Laigle forfølger det her gennem en lang række nationale litteraturer.

Leksikografi

er ikke den faggruppe, man hyppigst forbinder med science fiction. Men at det kan være relevant og spændende, viser Loránd-Levente Pálfi i en artikel om Niels Dalgaards Guide til fantastisk litteratur.

Kvindelige superhelte

liver ikke blot op i tegneseriernes verden – de er også rollemodeller for en ny tilgang til kønsproblematikken. Rebekka Neutzsky-Wulff interviewer tegneseriehistorikeren Søren Hemmingsen om bl.a. Wonder Woman.

Danske science fiction-noveller

skrives der en del af i disse år. Dette nummer rummer ikke mindre end tre af slagsen, der viser at en ny generation af forfattere er fælles om at være stærkt bekymret for samfundsudviklingen.

Desuden

er der nekrologer over Arthur C. Clarke og Gert V. Andersen, foruden som sædvanlig masser af anmeldelser af nyudgivelser på dansk og engelsk, af litteratur om science fiction samt en del andet.