Proxima nr. 89

forår 2009

Dansk science fiction 2008

Hvad blev der egentlig udgivet af original dansk science fiction i året 2008? Science Fiction Cirklens formand Knud Larn har foretaget en grundig unders øgelse og er nået frem til et overraskende resultat: Der er liv!

Historier om os selv

Med den prisbelønnede Cambridge Companion to Science Fiction er genren fastlagt for engelsksprogede akademikere og andre interesserede. Men hvilket billede af genrehistorien og genrens teknikker og muligheder er det, bogen giver? Det diskuteres af Niels Dalgaard, der sætter spørgsmålstegn ved nogle af dens gennemgående historiske modeller.

Store dumme genstande

eller Big Dumb Objects, er en klasse genstande der spiller en væsentlig rolle i science fiction. Christopher Palmer undersøger deres funktion i tre væsentlige værker: Larry Nivens Ringworld, Bob Shaws Orbitsville og Arthur C. Clarkes Rendevouz med Rama.

Dansk science fiction bibliografi

er et løbende projekt med ambition om at registrere alle danske science fictionudgivelser såvel som alle anmeldelser og kritiske artikler om emnet. I dette nummer bringes bibliografien for året 2006.

Ellis Parker Butler

skrev mere end 2000 noveller i de amerikanske pulp-magasiner, men er i dag stort set glemt. I dette nummer kan man finde to eksempler på hans humor i science fiction-aftapning.

Desuden

er der nekrologer over Philip José Farmer, J. G. Ballard og Ole Juul, foruden som sædvanlig masser af anmeldelser af nyudgivelser på dansk og engelsk.