Proxima nr. 95

forår 2012

Albert Dam

blev i en relativt høj alder anerkendt som en vigtig dansk forfatter. Det er mindre kendt, at han i sin ungdom skrev en science fiction-roman, og at han syslede med genren flere gange i løbet af forfatterskabet. I dette nummer præsenteres den hidtil utrykte science fiction-novelle ”Det atmosfæriske Drivhus”, kommenteret af litteraturforskeren Ib Johansen.

Science fiction og modernisme
Science fiction-genren fik sin modernisme med den såkaldt ”nye bølge” i tresserne. Hvad var der særligt ved den periode – og skrives der stadig science fiction, der på samme måde udfordrer genren og læserne? Dette diskuteres af et panel af forlæggere, kritikere og oversættere.

Den danske science fiction-novelle
oplever i disse år et veritabelt boom. Redaktøren kaster et blik på en række af de væsentligste forfatterskaber og udgivelser.

To millioner ord
er der i en ny antologi beregnet til undervisning i science fiction på de amerikanske universiteter. To danske læsere vurderer den som fagbog og som en bog med rigtig meget science fiction i.

Dansk science fiction bibliografi
Er et løbende projekt med ambition om at registrere alle danske science fiction-udgivelser såvel som alle anmeldelser og kritiske artikler om emnet. I dette nummer bringes bibliografien for året 2009.

Desuden
Er der nekrologer over Bjarne Lund-Jensen og Christine Brooke-Rose, foruden som sædvanlig anmeldelser af nyudgivelser på såvel dansk som udenlandsk.