Afholdt d. 18 maj 2025 i Vanløse Kulturstation.
1. Valg af dirigent og referent
Richard blev valgt som dirigent og Jeppe som referent. Dirigenten konstaterede at generalforsamlingen var lovligt indkaldt
2. Formandens beretning
Perioden siden sidste generalforsamling er præget af to store begivenheder i foreningens historie, én glædelig og én sørgelig. Begge dele betyder en lidt anderledes og længere formandsberetning end normalt; jeg skal bestræbe mig på ikke at være for kedelig.
Den glædelige er – som også nævnt i sidste års beretning – at foreningen i 2024 kunne fejre 50-års jubilæum. Det er stadig noget af en præstation for en forening, der udelukkende eksisterer på frivillig arbejdskraft og aldrig har modtaget en krone i tilskud. Det er en præstation, som vi bør være stolte og glade over. Jubilæet faldt i en periode med begrænsede ressourcer hvad angår arbejdskraft, og vi var derfor ikke i stand til at holde en selvstændigt jubilæums-Dancon. I stedet blev det til et delarrangement på årets Fantasticon – der også arrangerede en fælles fejring af de to foreninger, der havde hvert deres runde jubilæum, SFC 50 år og Fantasticon 20 år.
Takket være mange interesserede lykkedes det også at udgive en jubilæumsbog, Fantastiske fans, hvor nuværende og tidligere medlemmer fortæller om deres forhold til science fiction og foreningen (bogredaktøren kommer yderligere ind på den i sit bidrag). Desuden var det ikke kun foreningen der havde jubilæum, vores tidsskrift Proxima kunne også markere sin 50-årige beståen.
Den sørgelige begivenhed er at foreningens mangeårige bogredaktør (og aktivist på mange andre måder) Carl-Eddy Skovgaard, døde efter længere tids sygdom. Ud over at det var et personligt tab for mange – herunder undertegnede – var og er det et stort tab for Science Fiction Cirklen. De fleste af de ca. 175 bøger vi har udgivet i de seneste 25 år, har på den ene eller anden måde været gennem Carl-Eddys hænder. Men gennem mange år var han også initiativtager og tovholder på en række initiativer, der spændte fra vores deltagelse på Bogforum til mere beskedne medlemsarrangementer, foruden en række administrative tiltag som de fleste knapt nok aner eksistensen af, men som vi hurtigt ville opdage, hvis de ikke var der. Han spillede vigtige roller i forbindelse med store arrangementer som Fabula 96 og Eurocon 2007, men han sørgede også for at vores udgivelser havde ISBN-numre og blev pligtafleveret.
Det, han selv var mest stolt af, var Lige under overfladen, den serie af originalantologier, som foreningen udgav årligt fra 2007, og som nåede op på 19 bind. Det var et omfattende arbejde, som især de senere år sled på ham, men resultatet er blevet en samling af danskskrevet science fiction uden lige, et hjem for danske forfattere der måske ellers ikke ville have prøvet kræfter med genren, og en synliggørelse af noget der herhjemme ellers ikke får megen opmærksomhed. Carl-Eddy identificerede sig i den grad med projektet, at han bad om at vi ikke ville videreføre serien under samme navn efter hans død. Det ønske vil vi selvfølgelig respektere, men det betyder ikke at vi ikke har planer om en videreførelse af idéen.
Der er skrevet nekrologer forskellige steder, bl.a. i Proxima, og jeg skal ikke her gå i detaljer, men blot fremhæve at foreningen muligvis ville eksistere uden hans indsats, men at den i hvert fald ville se meget anderledes ud. Æret være hans minde.
En væsentlig komplikation ved at miste en centralt placeret person som Carl-Eddy, er at man står tilbage med utilstrækkelig viden om procedurer og mekanismer. Selv om Carl-Eddy ofte gav udtryk for at han gerne ville have hjælp til forskellige ting, så havde han svært ved at delegere, og endte tit som den eneste der vidste hvad der foregik. Siden hans død har den tilbageværende bestyrelse lagt et imponerende stykke arbejde i at videreføre de forskellige aktiviteter. På den positive side har det bragt bestyrelsen sammen, og jeg synes vi er lykkedes ret godt med at få foretaget de forskellige ”overdragelsesforretninger” og komme i hak igen. Jeg håber ikke at jeg glemmer nogen, når jeg især nævner Thomas, Johannes og Jeppe som aktive på dette område. Vi har desuden tiltrukket nye aktive, som forhåbentlig bliver hængende i mange år. Det drejer sig om Kristoffer Kildelund og Rene Roer Thygesen, der bl.a. har gjort en stor indsats i forbindelse med kommende bogudgivelser.
Jeppe vil kunne oplyse det præcise medlemstal, men jeg har ingen grund til at tro at det ikke er nogenlunde stabilt som det har været en årrække. Takket være Knud Larn er vi begyndt at holde fysiske medlemsmøder igen, og selv om deltagerantallet har været svingende, er det en god fornemmelse ligesom at få en bekræftelse på at man er med i et fællesskab. Der bliver også holdt helt uformelle café-møder en gang om måneden, hvor de fremmødte gør det de er bedst til, nemlig snakker science fiction.
Foreningen udgiver fortsat de to tidsskrifter, medlemsbladet Novum og tidsskriftet Proxima. Novum redigeres fortsat yderst kompetent af Thomas Winther og udkommer med fire numre om året, med en regelmæssighed der kunne gøre mange andre fanzineredaktører misundelige. Proxima udkommer officielt to gange om året, men har ofte vanskeligheder med at holde takten. I år lykkedes det imidlertid: både nummer 109 og 110 kom i 2024. Det hjalp på prioriteringerne at vi ville markere tidsskriftets jubilæum på årets Bogforum; det er altid så pinligt at skulle snakke om udgivelser der endnu ikke findes. Bortset fra en redaktionel jubilæumsspalte gjorde vi dog ikke så meget ud af det; tidsskriftet blev fejret i jubilæumsbogen, og der var ingen grund til gentagelse.
Ud over vores to tidsskrifter udgiver vi fortsat bøger – det vil Johannes Lundstrøm fortælle om:
Det var ikke noget Carl-Eddy og jeg talte om, men det lå ligesom i kortene, at en dag skulle jeg måske træde til i stedet fro ham. Det eneste problem, i hvert fald som jeg så det, var, at jeg var næsten 10 år ældre end Carl-Eddy, så jeg anså ikke mig selv for at være særlig langtidsholdbar, men havde alligevel udsigten til i påkommende tilfælde at skulle løse en dobbelt opgave. Dels at kunne træde til som afløser, hvis det blev nødvendigt, og dels at kunne oplære en yngre efterfølger til mig selv, hvis Carl-Eddy ikke nåede at finde og oplære en.
Heldigvis nåede Carl-Eddy selv at klargøre Science Fiction Cirklens 50 års jubilæumsbog Fantastiske Fans, redigeret af Niels Dalgaard.
Derimod måtte jeg, som de fleste nok ved, træde til med kort varsel i august sidste år. Heldigvis var jeg kommet så langt i min oplæring, at jeg havde nået at få ros af Carl-Eddy for min redigering og opsætning af Sinus Reuss’ CPH under vand, hvilket i vores termologi betød, at jeg var klar, og det lykkedes da også at få alle de bøger, som var på vej sidste år, klar til vores 50 års jubilæumsstand på BogForum.
Det var, ud over jubilæumsbogen:
En roman, nemlig Lilli Lund Christensens De eviges planet
Tre antologier - Arthur C. Clarkes Sange fra den fjerne jord og Kim Stanley Robinsons Mord på Merkur, begge udvalgt og oversat af Niels Dalgaard, samt Så fremmed et sted udvalgt og oversat af Jesper Mark Pedersen.
Dertil kom den største opgave, at redigere og lave sats og layout til LUO 19.
Carl-Eddy havde udvalgt de 26 noveller, som skulle med i antologien, ligesom han havde valgt titlen Mere end overlevelse, så min opgave bestod i at gøre dem klar til tryk i samarbejde med forfatterne.
Det kan jeg godt sige jer, det var noget af en opgave, for selv om der står i den template, som Carl-Eddy havde sendt til forfatterne, hvordan teksten de indsender skal være skrevet, så er der stort set ingen, der følger den – i hvert fald ikke 100%.
Det betyder, at den som klargør teksten til tryk først skal bruge en masse tid på at afluse det indsendte dokument for alle mulige finurlige underliggende kommandoer før vedkommende (han/hun må jo ikke længere bruges) kan begynde på den egentlige opsætning efter den vellykkede skabelon, som Carl-Eddy har udarbejdet og brugt gennem alle årene.
Jeg kan godt forstå, at en forfatter gerne vil se, hvordan vedkommendes værk ser ud på tryk, og må indrømme, at jeg også selv gjorde det med mine noveller. Det ville da også være fint, i hvert fald hvis alle kunne aflevere deres manuskript, så det var klart til tryk, men det forudsætter så, at alle bruger den samme skabelon, og det gør de bare ikke, så aflusningen er desværre nødvendig, når det færdige resultat skal fremstå ensartet og ikke i snesevis af forskellige opsætninger. Jeg håber derfor, at René kan få succes med at overtale fremtidens forfattere til at indsende en neutral udgave skrevet uden orddelinger, uden linjeskift og kun opdelt i afsnit med de eventuelle markeringer som fremgår af den tilsendte template. Kommandoer til sidestørrelse, margener, indrykninger etc. det skal de overlade til den der laver sats og layout.
Det skal jo ikke glemmes, at den der laver det arbejde, gør det frivilligt og ulønnet, så de der gør opgaven bøvlet for vedkommende, stjæler dennes tid ved at gøre arbejdet mere omstændigt.
Når det gælder Science Fiction Cirklens udgivelser, så skal vi ikke glemme at nævne Manfred Christiansen, der igen og igen skaber det ene meget flotte omslag efter det andet.
Til slut, jeg er glad for og stolt over, at det lykkedes for mig at få alle de nævnte udgivelser klar til tryk, så de kunne præsenteres på BogForum, men jeg havde også haft en ind imellem streng men rigtig god læremester, som jeg godt vil bede jer om at være med til at ære med et minuts stilhed. Æret være Carl-Eddys minde.
De to tidsskrifter, vores bogudgivelser og vores hjemmeside, sidstnævnte drevet af vores kasserer Jeppe Larsen, udgør foreningens vigtigste løbende aktiviteter. Dertil kommer som de øvrige år, deltagelse på Bogforum (i år med jubilæumsreception) og Fantasticon. I al fald på Bogforum fører det næsten hvert år til stimulerende samtaler og nye medlemskaber. Vi kan dog konstatere at vi også på dette punkt er udfordret på antallet af aktivister, idet der efterhånden er meget få tilbage til det ret omfattende arbejde med at stille op, bemande og pille ned. I 2024 var det, Johannes Lundstrøm og Andreas Søe, der trak det tunge læs, men de fik god hjælp af Flemming Rasch og Ioannes a Syyki, og tak for det. En del andre var involveret i bemandingen af standen (og i øvrigt også standen på Fantasticon), og også tak for det.
Vi deltog også i en én-dages bogfestival på Vesterbro; et overkommeligt projekt med overkommelige resultater, men det var godt at blive set i sammenhæng med andre mikroforlag. I det hele taget er vores synlighed, som tidligere år, noget vi skal arbejde med.
Vores samarbejde med Fantasticon, som vi sponsorerer, har traditionelt betydet at vi har udgivet en novellesamling af en eller flere af årets æresgæster. Det har ikke klappet de seneste år, men jeg kan fremadskuende fortælle at vi udgiver en samling af æresgæsten Aliette de Bodard i år.
Det skal også nævnes, at podcasten Robotter på loftet, som foreningen hoster, er gået på pause på ubestemt tid.
Som på tidligere generalforsamlinger er det også her vigtigt at påpege at intet af dette ville kunne eksistere uden de aktive, der får det hele til at køre: kasserer, sekretærer, redaktører, oversættere, korrekturlæsere, omslagsdesignere, administratorer, webredaktører, standpassere og flere andre medvirkende. Det er kun takket være betragtelige mængder af dette gratis og mere eller mindre usynlige arbejde, at vi overhovedet har en forening med hjemmeside, tidsskrifter, bogudgivelser, møder og så videre.
Og det skal vi glæde os over.
Jeg er imidlertid nødt til at slutte med at udtrykke bekymring for fremtiden. Det er godt at der kommer flere aktive til; men det er et problem at vores økonomi er under trussel. Ændringer på bogmarkedet betyder at overskuddet på disse aktiviteter er faldende, og eftersom det i vid udstrækning er disse indtægter der driver de øvrige aktiviteter, er det måske tid til at diskutere hvad vi kan gøre for at reducere udgifter og øge indtægter; men det bliver der forhåbentlig tid til at snakke om i forbindelse med kassererens beretning. Vi er ikke og bliver aldrig, et stort, kommercielt forlag; men vi skulle gerne kunne fortsætte på vores beskedne hobby-måde med at arbejde for foreningens formål, at udbrede kendskabet til science fiction i Danmark.
3. Kassererens beretning
Kassereren gennemgik regnskabet sammenlignet med sidste års regnskab Foreingen har igen i år haft et underskud, hvilket i stor udstrækning skyldes udgifter høje udgifter til lagerrum, og ekstra stort anlagt Bogforum i forbindelse med foreningens jubilæum. Der er dog også ting der trækker den anden vej, blandt andet faldende udgift til Boghandlersystemet hvor vi har reduceret antallet af titler samt at de store forsendelser til bibliotekerne nu ikke koster porto da de giver os forudbetalte pakkelabels. Medlemstallet er i skrivende stund 188.
4. Godkendelse af regnskab
Regnskabet blev godkendt.
5. Godkendelse af følgende års kontingent
Kontingentet blev hævet til 250kr.
6. Forslag fra bestyrelsen
Ingen forslag fra bestyrelsen
7. Indkomne forslag
Ingen indkomne forslag.
8. Valg af bestyrelse
Jeppe og Richard var på valg og blev begge genvalgt. Kristoffer og Rene blev valgt ind som nye medlemmer af bestyrelsen. Johannes og Arne fortsætter som suppleanter.
9. Valg af revisorer
Carsten Riis genvalgt som revisor.