Dancon 2013

lørdag d. 8. juni 2013 08:00 - søndag d. 9. juni 2013 15:00

Lørdag

10.00-11.00, Tykke romaner, Lars Ahn, Jeppe Larsen + Flemming Rasch (ordstyrer)

  • Nu til dags skal sf-romaner helst være så tykke som muligt. Men er det nu også en god idé? Er det godt at få mere kompleksitet, eller bliver det bare noget rod? Der tages udgangspunkt i bl.a. Neal Stephenson (Cryptonomicon), Kim Stanley Robinson (Mars trilogy), Peter F. Hamilton (The Reality Dysfunction) og Iain M. Banks (Culture-bøgerne).

11.15-12.00, Jagten på den perfekte post-apokalypse, Tue Sørensen

  • Tue viser klip fra forskellige film der dyrker det ødelagte bylandskabs æstetik. Film, overvejende fra '80erne, sammenlignes i forsøget på at definere den perfekte post-apokalyptiske stemning/melankoli.

12.00-12.15, Worldcon bid, Johan

 

  • Finsk worldcon bid.

(Frokost)

13.15-14.00, Niels Meyn, Niels Dalgaard

  • Journalisten og forfatteren Niels Meyn (1891-1957) er en af de mest produktive danske forfattere nogen sinde. Han skrev for børn såvel som for voksne, og bevægede sig frit i mange genrer. Som science fiction-forfatter er han bl.a. interessant fordi han skrev for både børn og voksne, og fordi han ikke veg tilbage for nogle af de motiver (såsom rumfart), der generelt betød at teksterne blev ildeset af kritikken. Han bevægede sig ligeledes i flere kredsløb og skrev både "rigtige" bøger for voksne og "kulørte hæfter" for børn og barnlige sjæle. Foredraget gennemgår science fiction-elementerne i forfatterskabet, med særlig vægt på to voksenromaner fra tyverne.

14.15-15.00, Vindere

  • Der har været udskrevet novelle-konkurrence i Novum, og nu bliver vinderne udpeget og de bedste bidrag læst op. Manfred Christiansen
  • Niels Klim-prisen 2012 bliver uddelt. Lise Andreasen

15.15-17.00, Litterær science fiction, Stig W. Jørgensen, Niels Dalgaard, Gudrun Østergaard + Jeppe Larsen (ordstyrer) (pause 16.00-16.15)

  • Til tider bliver sf slået i hovedet med, at genren ikke er litterær nok. Men hvad vil det sige at være litterær? Og er det en kvalitet sf bør tilstræbe? Der tages udgangspunkt i bl.a. The Secret History of Science Fiction.

Søndag

10.00-11.15, Det der gamle bras siger mig ikke noget, Niels Dalgaard, Klaus Johansen, Carl-Eddy Skovgaard og Klaus Æ. Mogensen (ordstyrer)

  • Hvorfor skal man læse gammel science fiction? H.G. Wells, Edward Bellamy og sådan nogle er da på enhver måde meget døde. Eller kan de stadig sige os noget i dag? Er der værker imellem, der kunne være skrevet i vor tid?

11.30-12.15, Star Trek – vinduet til virkeligheden, Christa Islin

  • Christa ser nærmere på World War II og den franske modstandsbevægelse, både i virkeligheden og fiktivt.

(Frokost)

13.30-15.00, Nyere dansk science fiction for børn, Benni Bødker, Peter Snejbjerg, Christian Guldager + Lise Andreasen (ordstyrer)

  • Er der nogle specielle udfordringer i at skrive sf for børn? Eller noget, der falder specielt nemt? Hvordan tager ungerne imod det? Der tages udgangspunkt i Skyworld (Christian Guldager), Kaptajn Prometeus(Benni Bødker) og EXO-bøgerne (Peter Snejbjerg).

15.15-16.00, Den Teknologiske Singularitet, Klaus Æ. Mogensen

 

  • Den teknologiske singularitet er et fremtidsscenarie, der har optaget fremtidsforskere og science fiction-forfattere meget det sidste årti. Hvad handler det om, hvor sandsynligt er det, hvornår vil det i givet fald finde sted, og hvad kommer det til at betyde?

16.15-17.00, Interview med rumvæsenet - Kommunikation med det fremmede fra Solaris til Wangs Ankomst, Flemming Rasch

  • I dette foredrag vises hvordan forskellige bøger og film beskriver en kommunikation med fremmede intelligensvæsener. Fra det meget humoristiske til det dybt filosofiske. Der vil især være fokus på Stanislaw Lem der skrev mange romaner med det tema.

Valby Kulturhus

3 sal