Proxima nr. 103

forår 2018

Ken MacLeod

Den skotske science fiction-forfatter har været i Danmark og blev interviewet på Fantasticon. Vi bringer interviewet, hvor MacLeod bl.a. fortæller om hvordan han blev interesseret i science fiction, om hans forhold til videnskab og til sine redaktører, og om hvad det kræver at kunne spænde både over new space opera og politisk science fiction fra den nære fremtid.

Utopiens veje

Lektor Christian Baron diskuterer den utopiske tradition indenfor science fiction og kommer bl.a. ind på utopien i den (post)marxistiske tradition og forestillingen om det perfekte menneske. Endelig diskuteres forholdet mellem moderne, postmoderne og metamoderne idéer i den utopiske fortælling. Og hvis man undrer sig over hvad ”metamoderne” vil sige, er det en bestræbelse på at bruge utopisk tænkning til kvalitative og ikke bare kvantitative samfundsændringer.

Rumrejser

Patrik Centerwall giver en grundlæggende indføring i de forskellige forestillinger om hvordan man vil kunne rejse i rummet – også længere væk end vores lokale solsystem. Det er et projekt med talrige udfordringer, men science fiction-forfatterne har fantasien til at give bud på deres løsning.

Science fiction-litteraturhistorieskrivning

Den nyligt udkomne opdatering af den britiske science fiction-forfatter og akademiker Adam Roberts’ store bog om genrens historie er et imponerende værk, der dog også giver anledning til enkelte indvendinger. Niels Dalgaard diskuterer dens fordele og ulemper, og kommer undervejs ind på vanskelighederne ved at give et dækkende billede af mere end tusind års litterære science fiction-tradition.

Desuden

rummer nummeret en svensk og en dansk novelle, nekrologer over Brian W. Aldiss, Jerry Pournelle og Julian May, samt anmeldelser af et betragteligt antal nyere science fiction-udgivelser på dansk og engelsk – herunder flere bøger om genren.