Science fiction-noveller
Der er mange der mener, at novellen er den centrale form indenfor science fiction-genren. Den britiske forsker Farah Mendlesohn diskuterer i dette nummer en række af genrens klassiske korte tekster, med udgangspunkt i den udbredte opfattelse, at genren fandt sin særlige form i de amerikanske specialmagasiner i midten af 1900-tallet. Eller rettere former, for Mendlesohn identificerer en række fortælletekniske forhold, der især kendetegner genren.
Harry Martinson
Den svenske digter, forfatter, essayist mv. Harry Martinson er blandt de få nobelprisvindere i litteratur, hvis hovedværk er science fiction. Digtsuiten Aniara er bl.a. blevet til en opera, og har også lagt navn til den norske science fiction-fanklub på Universitetet i Oslo. Den svenske fan Ahrvid Engholm fortæller om baggrunden for værket og dets tilblivelse – og dokumenterer at der ikke bare var tale om en finlitterær forfatter, der mere eller mindre tilfældigt valgte et rum-motiv. Martinson var selv science fiction-læser og deltog i møder i en forening, der tilsyneladende i fuldt alvor forberedte menneskenes rejse ud i rummet for at undgå en truende atomkrig.
Norsk science fiction gennem 45 år
Den norske fan Cato Pellegrini har været aktiv indenfor science fiction gennem adskillige årtier. Med en stor mængde norske fanzines som kildemateriale fortæller han i dette nummer om den norske science fiction-fandom, om kongresser og andre arrangementer, og om periodens forskellige science fiction-udgivelser (såvel oversatte som originale norske værker).
Desuden
rummer nummeret en norsk og en dansk novelle, nekrologer over Gene Wolfe, Vonda N. McIntyre, Jess Ørnsbo, Katherine MacLean og Ole Henrik Laub, samt anmeldelser af et betragteligt antal nyere science fiction-udgivelser på dansk og engelsk, af forfattere som Kim Stanley Robinson, brødrene Strugatskij, John Varley, Svend Åge Madsen og Nnedi Okorafor – foruden en række faglitterære værker om genren, på engelsk, svensk og tysk.