Dancon 2014

lørdag d. 22. marts 2014 09:00 - søndag d. 23. marts 2014 15:15

Lørdag

10.00-10.45, Når krisen kradser, så deprimerer dystopierne, Niels Dalgaard, Manfred Christiansen, Jesper Rugård, ordstyrer Jeppe Larsen

 

  • Er det rigtigt, når man ser på moderne dansk sf (fx År 9 efter Loopet, Mount København, Galaktiske forestillinger), at krise medfører flere dystopier og andre deprimerende emner?

 

11.00-11.45, H. Beam Piper, Lise Andreasen

 

  • På sin egen tid blev H. Beam Piper betragtet som på linje med Isaac Asimov, med værker som “Omnilingual” og Little Fuzzies. Desværre døde han før han helt kunne gøre et varigt indtryk på genren. Dette foredrag ser nærmere på hans liv og litteratur.

 

11.45-13.00, FROKOST

13.00-14.00, Science fiction og superhelte, Tue Sørensen, Flemming Rasch, Michael Lindal, ordstyrer Klaus Mogensen

 

  • Siden Superman ankom til Jorden fra Planeten Krypton, har der været en nær forbindelse mellem science fiction og superhelte. Men er historierne om superhelte science fiction eller har de blot ting til fælles med science fiction? Hvordan bruges science fiction i de historier? Er der science fiction som er tæt på at være superhelte-historier og omvendt? Spørgsmål som disse diskuteres af panelet, med brug af eksempler fra tegneserierne.

 

14.15-15.00, Star Trek versus science fiction, Niels Dalgaard

 

  • Dette foredrag ser på forholdet mellem Star Trek og anden science fiction, når de to fænomener refererer til hinanden, såsom i Galaxy Quest, CSI-afsnittet “A Space Oddity”, Star Trek Voyager-afsnittet "Bride of Chaotica!", Star Trek DS9-afsnittet "Far beyond the stars" og romanenRedshirts.

 

15.15-16.00, J. Michael Straczynski, Tue Sørensen, Jan Andersen

 

  • I foredragsform ser Tue og Jan nærmere på J. Michael Straczynski's karriere, både indenfor tv (bl.a. Babylon 5), film (bl.a. Changeling) og tegneserier (bl.a. The Amazing Spiderman).

 

16.15-17.00, Anbefal en bog, Lise Andreasen

 

  • Har du læst noget godt fornylig? Vær parat til at råbe titlen ud! Men vær forberedt på skrammer, hvis de andre er uenige med dig.

 

Søndag

10.00-10.45, Tegneserier har mange sider, Lise Andreasen

 

  • Tegneserier er grafiske, og til tider meget grafiske, i form af hele sider, der viser hvordan det fiktive univers ser ud. I denne meditation præsenteres forskellige eksempler, til beskuelse og evt. diskussion.

 

11.00-11.45, Heinleins arvinger, Klaus Mogensen, Flemming Rasch

 

  • Den amerikanske science fiction-forfatter Robert A. Heinlein har haft stor indflydelse på senere generationer af især amerikanske sf-forfattere. Blandt andet er forfattere såsom Joe Haldeman og John Varley meget påvirket af Heinleins forfatterskab, og også forfattere såsom Charles Stross og John Scalzi har ladet sig inspirere eller påvirke af Heinlein. Kom og hør dette foredrag om hvorfor Heinlein har fået denne betydning og hvordan senere forfattere har brugt hans tanker og ideer – og hvem Heinlein selv så som sine forbilleder.

 

11.45-13.00, FROKOST

13.00-14.00, Zap-serien, Lea Thume, Niels Dalgaard, Carl-Eddy Skovgaard, Manfred Christiansen

 

  • I 2013 sprang SFC ud som børnebogsforlag, med serien Zap. Her præsenteres de første 5 bøger, inklusive den nyudkomne Little Brother, Cory Doctorow.

 

14.15-15.00, Culture versus Matrix , Flemming Rasch

 

  • De fleste kender vel Matrix-universet, hvor fremtidens avancerede intelligente maskiner har taget magten over menneskene. I Iain M. Banks "Culture"-univers har maskinerne også magten, men her er det i rollen som de gode, der opretholder en utopisk verden. Hvordan kan noget der tilsyneladende er det samme, opfattes så forskellige? Foredraget er dels en kort introduktion / genopfriskning af de to verdener, dels en diskussion af forskellene, krydret med lidt filmklip. Måske bliver der også tid til at diskutere hvilken fremtidsversion der er mest realistisk.

 

15.15-16.15, Sf-lyrik, Stig W. Jørgensen, Jesper Rugård, Kenneth Krabat, Christoffer Gertz Bech (ordstyrer)

 

  • Kan det lade sig gøre at en tekst er både science fiction og lyrik? Er “hendes verden eksploderede” ikke netop et eksempel på, at tekst enten må læses realistisk eller metaforisk, ikke begge dele? Kan man komme med en fornuftig definition af sf-lyrik? Har sf-lyrik ændret sig over tid? Er der ting, sf-lyrik kan bedre end sf-prosa? Disse og andre spørgsmål vil dette panel måske forsøge at besvare, og måske får vi ligefrem et par eksempler at høre.

Valby Kulturhus

3 sal