Dancon 2015

lørdag d. 5. september 2015 08:00 - søndag d. 6. september 2015 15:00

Lørdag


10.00-10.45: Kunstig intelligens - Jesper Rugård, Manfred Christiansen, Flemming Rasch, Niels Dalgaard (ordstyrer)
Hvordan skriver danskere om AI (og kunstig bevidsthed)? Skelner vi efterhånden mellem intelligente robotter og intelligente computere? Er vi håbefulde eller frygtsomme? Hvad er det nu, det der med singulariteten? Og er den nået til Danmark? 3 forfattere diskuterer bl.a. disse spørgsmål.
 
11.00-11.45: Noget om moderne dansk sf - Niels Dalgaard
Niels Dalgaard snakker løst og fast om strømninger og tendenser indenfor de seneste par årtiers danske science fiction

(11.45-13.00: Frokost)
 
13.00-13.45: Genetisk overlegenhed i Science Fiction: Xenomorphs, Tyranids, og Zergs - Mads Bering Svendsen
I nyere science fiction-fortællinger møder vi bl.a. den insekt-agtige alien. Hvordan en denne aliens skruet sammen, og hvorfor fortæller vi historier om det overlegne rovdyr mod det svage menneske?

14.00-14.45: Kanoner, kunst, kulturarv - og science fiction - Flemming Rasch
Hvordan fremhæver vi de tekster, der er værd at læse, og bevarer dem, der er værd at gemme, indenfor science fiction-genren? Foredraget kommer ind på de forskellige opfattelser af, hvad der er god og dårlig science fiction og hvordan det f.eks. giver sig udtryk i kanon-lister og uddeling af priser. Fokus er på den engelsksprogede science fiction, men forholdene i Danmark nævnes også. Som afslutning på den historiske gennemgang, ser vi på sidste nyt om "puppygate" - kampen om den mest prestigefyldte science fiction-pris, som foregår lige nu.
Foredraget sluttes af med en diskussion.

15.00-15.45: Brug nogle af SFC’s penge! - Manfred Christiansen, Jeppe Larsen
Foreningen er i den heldige situation, at der er flere penge på kontoen, end der lige nu er brug for. Dette punkt bliver en brainstorm, hvor alle kan komme med forslag til, hvordan vi gør SFC’s kassebeholdning lidt mindre, til glæde og gavn for dansk science fiction og dens læsere.

16.00-16.45: Anbefal en bog - Lise Andreasen
Har du læst noget godt fornylig? Vær parat til at råbe titlen ud! Men vær forberedt på skrammer, hvis de andre er uenige med dig.

Søndag

10.00-10.45: Steampunk - Lise Andreasen
Steampunk er en meget æstetisk genre, og en bog om genren indeholder også mange billeder. Denne meditation præsenterer indtryk fra The Steampunk Bible, An Illustrated Guide to the World of Imaginary Airships, Corsets and Goggles, Mad Scientists, and Strange Literature, Jeff Vandermeer.
 
11.00-11.45: Dr. Who - Mads Bering Svendsen, Flemming Rasch, Tue Sørensen, Henrik Larsen (ordstyrer)
Doktor Hvem er forlængst fyldt 50 år og har rundet sin 12. inkarnation. Den gamle dreng bliver sendt på dansk tv, og har haft et nyt gennembrud i USA. 3 eksperter diskuterer dette kulturfænomen.

(11.45-13.00: Frokost)
 
13.00-13.45: Star Wars, en populær myte - Kate Christensen
Da Star Wars udkom i 1977, blev den øjeblikkeligt en stor succes, hvilket ledte til skabelsen af en franchise, der strækker længere ud i det fiktive univers omkring den originale trilogi. Hvorfor appellerer dette univers til os? Og hvad er det ved dette univers, der får folk til at samles i hobetal for at dyrke Kraften? Dette foredrag vil afdække den mytologiske struktur i den originale Star Wars-triologi og give en forklaring på Star Wars’ popularitet i det moderne samfund.

14.00-14.45: Sans for historie - Niels Dalgaard, Knud Larn, Carl-Eddy Skovgaard, Manfred Christiansen (ordstyrer)
Titlen på Little Brother giver mere mening, hvis man kender 1984. (Gen)Filmatiseringen af Tidsmaskinen giver mere mening, hvis man kender den tid, den groede ud af. Steampunk giver mere mening, hvis man ved, at Verne og Wells skrev noget andet. I det hele taget er der god mening i at genlæse og genudgive klassiske værker.
Dette panel ser på eksempler på dette projekt.
 
15.00-15.45: Inge Eriksen og science fiction - Ellen Miriam Pedersen Nomaden og patrioten Inge Eriksen (1935-2015) var sin generations mest angelsaksisk orienterede forfatter. Midt i livet opdagede hun, nærmest ved et tilfælde, sf-genrens potentiale med dens tilbud om anderledes fremstillinger af delvist anderledes verdener. Foruden at skrive fiktion der er internationalt enestående var hun en fin læser af andres forfatterskab, bl.a. Philip K. Dick, Colin Greenland og C.J. Cherryh.
 
16.00-16.45: Publish or Perish! At læse og selv udgive fanzines - Knud Larn
Knud Larn er medlem af flere APA´er (Amateur Press Associations), hvor medlemmerne deler egne fanzines med hinanden i en struktureret og forpligtende form. Han vil give nogle eksempler på hvad der sker på science fiction fanzine fronten netop nu - både online og i papirform. Og for at vise både hvor nemt det er at lave et fanzine og hvor vigtigt det er for vores fælles historie, producerer han lige et fanzine med tilhørerne under foredraget!

Valby Kulturhus

3 sal