Også i tidligere tider har danske forfattere været med, når det gælder science fiction. Denne antologi rummer seksten kortere og lidt længere historier skrevet af danske forfattere i perioden 1870-1920. Udvalget viser, at det ikke kun var i romanens form, forfatterne udfoldede sig, men at den korte form også tiltalte dem.
Her er utopier, røverhistorier, fortællinger om opfindelser og opfindere, videnskabsmænd og opdagelser, visioner om styrbare luftskibe, liv på andre planeter, forbyttede hjerner, en tidsmaskine, en kyborgiseret futurist og meget andet – alt sammen mere end 100 år gammelt. Mange af de motiver, der har spillet en rolle i genrens senere udvikling, fandt deres moderne form i denne periode.
Historierne er skrevet af kendte og ukendte, kanoniserede og glemte, nogle endda anonyme, og udvalget viser at forfattere fra mange hjørner af den danske litteratur mente, de kunne bruge genren til noget. Læst på historiens afstand udgør historierne ikke blot underholdende læseoplevelser i sig selv, men giver også et billede af hvad der optog danskerne i årtierne omkring forrige århundredskifte.
Indhold:
- Fantasus: Om hundrede Aar
- Anonym: Juramikroben
- Franc James: Guldrøveriet i Aalborg anno 1920
- Anonym: Århus som fremtidsby
- August Birch: De forbyttede hjerner
- Johannes V. Jensen: Mr. Pickles
- Carl Muusmann: Signalet fra Jorden
- Vilhelm Hansen: Uden om tyngdeloven
- Maria Behrens: Malerens hævn
- Otto Rung: Flyveperspektiv
- Anonym: Et offer for moderne opfindelser
- Thøger Larsen: Hemmeligheden
- Anonym: Skandinavien in spe
- Hans Egaa: Manden med det stærke blik
- Sophus Michaëlis: Urskovsmuseum
- Vilhelm Bergsøe: Flyvefisken Prometheus
- Dansk science fiction 1870-1920: Et meget kort rids: Efterord ved Niels Dalgaard