Kontinentet der gik tabt

af Norman Spinrad

Norman Richard Spinrad blev født i New York i 1940 og er en af de lidt oversete men ganske interessante science fiction forfattere i sin generation. Spinrad er mest kendt som én af de to mest kontroversielle repræsentanter for 1960´ernes markante nye bølge i science fiction genren (den anden er Harlan Ellison). En bølge der også gav genlyd ind i mainstreamlitteraturen. Men han har naturligvis skrevet meget andet også.

Tematisk bevæger forfatterskabet sig omkring i de ærke-amerikanske massekulturer, fra forbruget af menneskeliv i krige, over utæmmet fødevareforbrug i en brødfattig verden, til massekulturernes forurening. Undervejs dissekerer Spinrad især og ofte massemediekulturen og dens forhold til politik. Altid ved Spinrad er det dog mennesket, det enkelte, der sættes i centrum. Muligvis kan der for en dansk smag være lidt vel meget fokus på at chokere især den amerikanske bornerthed, men fortællingerne fungerer godt, de er ofte ganske overraskende i deres vinkling, og har ganske effektive pointer som fremprovokerer en frugtbar eftertænksomhed.

Norman Spinrad har kun sporadisk været udgivet på dansk før, bl.a. i antologien Døds-Layoutet 2 (1973), og kun med korte noveller. Som supplement til disse, præsenteres danske læsere med denne bog for Norman Spinrads evner på de lidt længere stræk. Her præsenteres tre historier der til sammen viser Spinrads centrale temaer og fortællestil, men fra vidt forskellige perioder i forfatterskabet.

Derudad er på overfladen en uskyldig fortælling om handelsrejsende i interstellart rum, men får undervejs berørt centrale politiske pointer, bl.a. om hvordan et sådant handelsimperium i praksis kan kontrolleres, uanset afstanden, og hvordan også mennesker kan være varer.

Kontinentet der gik tabt har som baggrund et fremtidigt Amerika. Her ser Spinrad tilbage på fortidens Amerika, idet han benytter plotelementer, personkarakteristik og de fysiske og psykiske "efterladenskaber", til ganske skarpe pointer mod den tids amerikanske massekultursamfund.

Deus X der afslutter samlingen er fra 1993.Det er en fortælling om "uploadede" personligheder, personliglighedskopier, en form for evigt liv, og de sidste originale mennesker i denne verden. Hvordan reagerer mennesket, og hvordan reagerer Kirken på denne mulighed?

Pris
199 kr
(medlemmer: 159,20 kr)
Sider
215
ISBN
978-87-90592-32-5
Serie
Internationale topnavne
Udgivet
25. april 2008
Bestil