Klima, miljø, rumfart og mennesker
I en tid, hvor klimaet optræder hyppigt i litteraturen, er det værd at bemærke, at Kim Stanley Robinson har skrevet science fiction om det siden 1980’erne. Både som roman- og novelleforfatter er detnoget, der ligger ham på sinde. Men han har også andre strenge på sin bue. Ud over klima- og miljøproblemer (og samfundsudvikling i bredere almindelighed) skriver han således bl.a. om, hvordan vi ved, det vi tror vi ved, om historien.
Kan vi være sikre på hvad arkæologerne finder – og betyder det i virkeligheden noget, når alle mener at vide, hvad der er sket?
Rumfart er også et emne der diskuteres flere steder i forfatterskabet. Både koloniseringen af Mars og rejser rundt i Solsystemet er repræsenteret i denne samling, ligesom problemerne med at kommunikere med fremmede intelligensvæsner, såfremt vi møder nogen.
Centralt står de udfordringer, som mennesker står overfor i en verden under stadig forandring. Både de personer, der formår at flyde ovenpå, og dem der havner på bunden. Enten det er en arkæolog, der må se sit livsværk gå op i luft, en subsistensløs i et fremtidigt New York eller en kunstsvindler i en kørende by på Merkur, alle må overveje deres handlinger og konsekvenserne af dem. Selv om Robinson tit skriver med anseelig humor, er der næsten altid en alvorlig problemstilling et sted i historierne, og ofte en skarp kritik rettet mod vores måde at opføre os på. Det gælder både overfor hinanden, overfor Jorden og overfor universet i almindelighed.
Indhold:
- Mundtligt indlæg
- Drømmen om Vinland
- Gletsjer
- Mord på Merkur
- At skrive historien om
- Opdagelsen af liv
- Seksuel dimorfisme
- På røven i år 2000
- Vores by
- Stenæg
- Prometheus befriet, langt om længe
- Oversætteren
- Mennesker, politik og klima – Kim Stanley Robinsons science fiction - Efterord ved Niels Dalgaard